Ændrede ringetider i kirkerne

Med uret og det automatiske klokkeværk og alting, så kan solen gå ned, når sole skal gå ned

I mange, mange år, har vore tre kirkers klokker ringet morgen og aften. Generation efter generation af gravere er stået tidligt op hver dag hele året rundt, trasket op til kirken, op ad trapperne til klokkestolen, for at ringe dagen i gang med klokkernes andagt. Og ud på eftermiddagen, inden det var tid at spise til aften, måtte de derop igen for at lade klokkerne fortælle alle i omegnen, at det nu var tid til at samle tingene og samle tankerne, og gå ind til dyrene, ind til bordet, ind til aftenstunden.

Men sådan er det ikke mere. Graverne får ikke længere ondt i ryggen af det hårde træk fra klokken, når den skal sættes i stå, og de bliver ikke længere stokdøve af at have stået så alt for tæt ved klokkernes buldren uden noget værn til at skærme al den fine mekanik inde i øregangens skjul.

Vi har fået automatisk ringning. Først i Bregninge og Alleshave og senest i Bjergsted Kirke. Automatisk ringning med dertil indrettet ur, som kan indstilles, sådan at ringningen sker præcis på klokkeslæt hver eneste dag, og ikke er afhængig af, at graverens kone havde glemt 6 æg til farsen og selv stod med hænderne i bolledejen, så det blev graveren selv, der var nødt til at gå hen til Anna efter æggene, og derfor kom lidt for sent op til sine klokker.

Men ikke nok med det. For det har jo altid heddet sig, at klokkerne ringede solen op og ned, men enhver har jo kunnet se med sine egne øjne, at siden gravere blev fastansat med løn og ferie og pensionsordning, så har klokkerne ringet klokken fire, selv om solen stod højt på himlen og dagen var så lys og lang, at den varede til langt ud på aftenen.

Men nu, med uret og det automatiske klokkeværk og alting, så kan solen jo gå ned, når sole skal gå ned. Og derfor er det blevet sådan, at klokkerne har ringet til aften senere og senere i dette forår. Først blev aftenen rykket til klokken seks. Og nu er den blevet flyttet helt hen til klokken otte. Men så kommer den altså heller ikke længere før den igen skal til at rykke frem til klokken seks igen, når jorden er kommet så langt i sin bane om solen, at den igen har slagside til australiernes fordel og vores skyggefulde ulempe.

Fremover vil det være sådan fat i Alleshave, Bjergsted og Bregninge, at morgenen begynder klokken otte hver dag, mens aftenen først kommer sådan lidt efter lidt som årstiden foreskriver.

Det er nye tider, og vores gammelkendte hovedrysten over klokkernes manglende fornemmelse for solens vej på himlen, skal til at afløses af den en ny hovedrysten over, at det ikke er til at regne med noget mere, nu hvor man ikke kan vide, hvad klokken er, når klokkerne ringe.